traductor

sábado, 19 de noviembre de 2016

Sis investigadors del Clínic, en el rànquing dels millors del món

Els seus articles són entre l'1% més citats en àmbits com l'oncologia o la psiquiatria.

Són la punta de llança de la recerca biomèdica mundial i treballen a Catalunya. Deu investigadors biomèdics de centres catalans són alrànquing que elabora Thomson Reuters amb els científics més influents del món. Sortir en aquesta llista significa que els articles que han publicat són entre l'1% més citats del món en els últims deu anys, i per tant que la seva feina és considerada d'especial rellevància pels seus companys.
Per institucions, l'Hospital Clínic de Barcelona- IDIBAPS és el centre més destacat, ja que té sis científics de diferents camps a la llista, una xifra que no es dóna en cap altre centre de l'Estat. Els altres centres catalans inclosos són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Hospital de Sant Pau i la Vall d'Hebron, amb un científic cadascú. Pel que fa al conjunt de l'Estat, hi ha 12 investigadors biomèdics i el centre més destacat és el CSIC.
Els noms de la recerca biomèdica a Catalunya:
Clínic:
Dr. Jordi Bruix, cap de la Unitat d'Oncologia Hepàtica de l'Hospital Clínic i de l'IDIBAPS i de la Barcelona Clínic Liver Cancer (BCLC).
Dr. Josep Dalmau, cap del Grup Patogènesis de malalties neuronals autoinmunes i Professor de Neurologia a la Universitat de Pennsylvania.
Dr. Josep Maria Llovet, Professor de Recerca ICREA i cap del grup IDIBAPS d'Investigació translacional en oncologia hepàtica i director del Liver Cancer Program a la Ichan School of Medicine at Mount Sinai (NewYork)
Dr. Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic i cap de grup IDIBAPS de Trastorns Bipolars
Dr. Elías Campo, Director de recerca de l'Hospital del Clínic, cap de l'equip IDIBAPS Oncomorfologia funcional humana i experimental i un dels directors del Projecte Genoma de la Leucèmia Limfàtica Crònica (LLC).
CRG:
Dr. Roderic Guigó, cap del Departament de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica, i professor de la UPF.
Sant Pau:
Pablo Alonso-Coello, investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i del Centre d'Investigació Biomèdica de la Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).
Vall d'Hebron:
Josep Tabernero, cap del servei d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron
Per al cap de recerca del Clínic, Elías Campo, un dels científics reconegut al rànquing, i que ha col·laborat en la investigació que recentment ha permès desxifrar l'epigenoma humà, pertànyer a la llista és fruït de l'aposta del centre de vincular l'assistència i la recerca:
"Entenem que recerca i assistència és una acció que tots els professionals hem de desenvolupar i una beneficia a l'altra. La investigació científica ens permet tornar amb aquest gran coneixement als malalts per oferir-los el més novedós que tenim en el moment actual de la ciència en les seves malalties".
Un altre dels noms destacats és Eduard Vieta, pioner en l'estudi del trastorn bipolar. L'últim article que ha publicat a la prestigiosa revista "Lancet" avança cap on ha d'anar la investigació d'aquesta malaltia en els pròxims deu anys i aposta per la prevenció i la intervenció precoç. Vieta destaca que la investigació està permetent fer grans avenços en els tractament del transtorn bipolar, però també en les seves causes per algun dia permetre'n la curació. En aquest sentit, exposa la necessitat que la societat i els polítics apostin per la recerca.
"Les famílies dels malalts em diuen sovint: 'Calen més hospitals de dia". I hi estic d'acord. Però cal invertir en la ciència perquè algun dia no calguin hospitals de dia."
Catalunya és líder en biomedicina a Europa, a un nivell com Holanda. Però les retallades dels últims anys, segons els investigadors, amenacen els pilars de la recerca: perquè molts joves s'han vist obligats a marxar fora o bé han acabat abandonant la ciència per falta de recursos. Malgrat tot, asseguren que la situació no és irreversible si es torna a apostar per la investigació.
La llista "Highly Cited Researchers" que elabora cada any Clarivate Analytics, de la consultora Thomson Reuters, detaca els 3.000 noms més rellevants a l'àmbit mundial de 21 camps d'investigació i ciències socials. A banda del camp de la biomedicina, hi ha dos investigadors més que fan recerca a Catalunya en les categories de Física i de Química. Són el Dr. Maciej Lewenstein de l'ICFO, en la categoria de Física i Dr.Antonio M. Echavarren, de l' Institut Català d'Investigació Química.
http://www.ccma.cat/324/sis-investigadors-del-clinic-en-el-ranquing-dels-millors-del-mon/noticia/2759534/

No hay comentarios: